Кръстова горa, неделя, приятели

Уикендите през лятото е трудно да си напаснем програмите дори с най-близките ни. С Кръстю не си падаме по дългосрочните планове, но често се срещат такива до три месеца напред. Затова и толкова се радвам, когато успеем, с любими хора, така непланирано, да осъществим пътуване до желана дестинация.

Този път посетихме Кръстова гора. От няколко години и по-точно, откакто се запознахме с Кръстю, имах огромното желание.

Местността се намира в Родопите, община Лъки, на 45 км от Асеновград. От Пловдив с автомобил стигнахме за около час и тридесет минути. Не срещнахме трудности по пътя, целия е асфалтов. Минусите са, че на места е тесен, и с остри завои, но все пак разминаването е възможно. Просто изисква малко повече внимание.

Момчетата ни ❤

Има и паркинг, с възможност за спиране непосредствено до Новата църква. Ние обаче, паркирахме на самата улица преди Арката на входа на манастира.

Арката на входа на манастира
Новата църква

Местността Кръстова гора е известна като средище на християни от цял свят. Причината за това е, че на връх Кръста е заровена частица от разпятието, дарение от Цар Борис III и подполковник Величков. Съществуват много легенди около това вълшебно място.

Най-много заради него държах да дойдем

Кръстю празнува имен ден на 14 септември. Няма да успеем да дойдем на датата, затова подранихме с две седмици. Повече за Кръстовден може да прочетете тук.

Винаги го тормозя за селфи.. и винаги му пече слънцето
И любимите ми момичета
F R I E N D S

Въпреки че има наглед много хора, желаещи да се помолят на Кръста, не се чака прекалено дълго или поне на мен не ми се стори така. Енергията на мястото и смирението на християните едновременно са внушителни. Това място се усеща със сърцето и колкото и обяснителна да бъда и колкото и снимки да ви покажа, няма да е достатъчно. Заслужава си да го посетите, смирите и помолите.

Нашата компания си падаме чревоугодници и навсякъде, където и да идем, набелязваме приятни местенца с вкусна храна. Този път посетихме „Юговското ханче“, наше любимо от години. Намира се на главния път Пловдив – Пампорово на разклона за Кръстова гора.

Ресторант „Юговското ханче“

И с тази ранна вечеря /на снимката е само моята част/ приключи трипчето ни. Ще се върнем, със сигурност, живот и здраве. Казват, че щом веднъж си посетил Кръстова гора, трябва да ходиш 3 години подред.

До скоро : )

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.