Замъкът Пелеш /Castelul Peleş/ и зимната приказка в Брашов /Brașov/

Първата асоциация, която правя когато чуя замък е тази с „Красавицата и звяра“. Обожавам историята, книгата, екранизацията, още от много малка. Посещавала съм само няколко замъка досега, затова и много се вълнувах, когато решихме да пътуваме до замъците Пелеш и Бран в Румъния.

Новогодишните празници тази година прекарахме в столицата на северната ни съседка с приятели. Отседнахме в апартамент в квартал „Пипера“ за 5 дни. Не е в центъра и придвижването с автомобил е задължително. Нямахме строго разчертани планове за разпределение на времето, но за посещението на замъците и град Брашов бяхме отделили един ден.

Първо посетихме Пелеш, но до там. Не стигнахме до замъка Бран, известен като загадъчната резиденция на граф Дракула. Причината е, че тръгнахме късно от Букурещ. Около 11:00 часа, излизахме от града и имаше изключителни задръствания. Не бяхме подготвени за толкова часове престой на пътя. Около 15:00 часа най-накрая пристигнахме до първия замък и предвид, че Бран е отворен до 16:00 часа нямахме никакъв шанс. Съветвам ви да отделите един цял ден, но наистина той да бъде цял.

Замъкът Пелеш /наречен е на протичащата наблизо река/ се намира в планинския курорт Синая, на 124 км. от Букурещ. Архитектурата му е в стил неоренесанс. За мен беше впечатляваща гледка, като от приказките. По принцип имам способността да си изграждам нереални представи на нещата, които не съм видяла, благодарение на фантазията ми и това доста често ме кара да бъда разочарована след това. Стана малко объркано изречение май, но се надявам да сте разбрали 😀 В този случай не беше така. Исках да остана дори по-дълго, да го обходя детайлно и да усетя духа на замъка, но беше адски студено и всички бяха гладни.. разбира се.

Но безспорно и половината ден в задръстване и минусовите температури си заслужаваха.

След като хапнахме, пихме топла напитка в заведението в близост до замъка и констатирахме, че нямаме време да посетим и Бран, тръгнахме директно към Брашов. Само 50 км., но отново ни отнеха повече от 2 часа..

По това време на годината може да си представите центъра на града като местенце, което биха снимали в поредния романтичен коледен филм. Изгубих се там, не буквално. Сигурно съм изглеждала като Чарли в шоколадовата фабрика, 😀 но едва ли някой ме е забелязал. Най-високата елха в Румъния, традиционен и разнообразен коледен базар, носещо се ухание на карамел, увеселителен парк с хиляди светлинки и грейнали детски лица. Всичко това подплатено с прехвърчащи снежинки. И студ, разбира се, който наистина не усещах. Описвам това и отново се вълнувам. Знаете за вътрешната нагласа, нали? Много е важна. Още като разбрах, че ще пътуваме до Брашов си го представях така, много се надявах да вали и сняг и той заваля. Нямаше как да е по-коледно, по-приказно.

С Даниелка бяхме плътно заедно. Момчетата отново бяха огладняли и вече търсеха място за вечеря, Кръстю едвам ме откъсна, за да ми покаже църквата. „Черната църква“ – лутеранска църква. Носи името на основателя на протестантството Мартин Лутер. Най-голямата сграда в готически стил в Румъния, камбаната на която е 6 тона, отново най-голямата.

Посещението ни на града приключи към 21:00 с вечеря в традиционен ресторант.

Статията не е тип travel guide, не съдържа достатъчно детайлна информация, просто реших, че е добре да ви споделя за тези места, на които изпитах невероятни емоции през най-невероятното време от годината.

До скоро,

Теодора

Реклама