„зАОБИКОЛЕНИ ОТ ИДИОТИ“ ЛИ СТЕ? НЕ МИСЛЯ | Томас ериксон

Ще започна с това, че далеч не мисля че съм заобиколена от идиоти. Или че вие сте заобиколени от такива. Нито Томас Ериксон смята така.

Възпитавана съм да бъда винаги толерантна и да подхождам с разбиране към останалите, да не “лепя” етикети. Всъщност това ми е лайфстайл, да го кажем модерно. Любимият ми цитат е:

EVERYONE YOU MEET IS FIGHTING A BATTLE YOU KNOW NOTHING ABOUT. BE KIND.

Точно тази тема се засяга в “Заобиколени от идиоти”, нехудожествена литература. В книгата си Томас Ериксон ни обяснява важността на това да разбираме околните, а не да съдим и отричаме различията. И това колко е важно как възприемаме хората около нас. Темата за личностните качества е мой интерес от доста години насам, затова и книгата ми допадна.

Това, което прави автора в “Заобиколени от идиоти” е да дефинира 4 основни типа поведение. Разделя ги на 4 цвята: червени, жълти, зелени и сини. Съответно всеки цвят се характеризира с различни качества. Може да определите към кой цвят спада и вашият характер.

Червендоминантен, предприемчив, амбициозен, волеви, целеустремен, енергичен, със състезателен дух, силен, любопитен, прям, инициативен.

Жълтвдъхновяващ, общителен, убедителен, вербален, открит, позитивен, емпатичен, оптимистичен, креативен, чувствителен, деликатен.

Зеленстабилен, търпелив, надежден, внимателен, сдържан, приветлив, устойчив, умеещ да изслушва, дружелюбен, помагащ, верен, тактичен.

Синаналитичен, изследовател, предвидлив, систематичен, прецизен, точен, логичен, конвенционален, обективен, перфекционист, внимателен към детайлите, организиран.

При мен лично е невъзможно да откроя един цвят, към който да спадам. Може би повечето хора сме така комплексни откъм черти на характера и качества. Затова и сме толкова интересни едни за други и различни. Не че е невъзможно да бъдем интроверти в общуването си, но някак си с по-голяма лекота се случват нещата на хора, които умеят и знаят как да общуват и с четирите типа. И тук не става дума за фамилиарничене, а за истинско разбиране и приемане на различията, които имаме едни от други.

Автор: Томас Ериксон
Издател: Хермес
Страници: 304
Година на издаване: 2020
Жанр: приложна психология, популярна наука, нехудожествена литература

Изключително ценни за подобряване качеството ни на комуникация са анализите и примерите дадени ни в “Заобиколени от идиоти” и препоръчвам на всеки с интерес по темата. О, да, примерите! Много са ми важни! Забравих да спомена, че има доста реални такива.

“В крайна сметка светът може да се окаже едно цветно и приятно място, където всъщност сме заобиколени от колоритни хора.”

Томас Ериксон е водещ специалист и консултант по комуникация със средно 130 семинара годишно из цяла Европа. Той съветва различни организации и обучава мениджъри на реномирани компании. „Заобиколени от идиоти“ е най-продаваното нонфикшън заглавие в Швеция през последните 5 години и там темата за цветотиповете вече обичайно присъства в ежедневните разговори.

От моите имагинерни звезди за „ЗАОБИКОЛЕНИ ОТ ИДИОТИ“ на Томас Ериксон давам

Rating: 4 out of 5.

Тук може да видите книгата и в Goodreads. Рейтингът ѝ към момента е 3,28

До скоро,

Теодора Д.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.